Wzmocnij odporność swojego organizmu
W ciągu całego życia narażony jesteś na wiele chorób wywoływanych przez bakterie, wirusy, grzyby i inne pasożyty. Dlatego organizm wytworzył mechanizmy obronne, które chronią przed zachorowaniem.
Twój układ odpornościowy (immunologiczny) broni się „produkując” w grasicy, śledzionie, węzłach chłonnych, szpiku kostnym, migdałkach i w układzie pokarmowym specjalne cząstki białka, czyli przeciwciała. Funkcję ochronną pełni też skóra i błony śluzowe, a substancje niszczące znajdują się np. w ślinie, łzach, soku żołądkowym, moczu. Jeśli więc zetkniesz się z patogenami, Twój organizm uruchamia mechanizm obronny, a wytwarzane różne rodzaje białych krwinek atakują intruzów na oślep lub podejmują konkretną walkę. Komórka po starannym rozpoznaniu i przygotowaniu wytwarza przeciwciała, a następnie zaczyna się intensywnie namnażać, jednocześnie naprowadzając inne komórki odpornościowe na wroga, który zainfekował Twoje ciało.
Zmotywuj do działania układ odpornościowy
Odporność możesz uzyskać po naturalnym zakażeniu lub w wyniku szczepienia. Kiedy zachorujesz, układ odpornościowy po zetknięciu z drobnoustrojem uczy się go i wytwarza pamięć immunologiczną. Jednocześnie chroni przed ponownym zachorowaniem na tę samą chorobę. Szczepionka natomiast nie wywołując choroby naśladuje zakażenie, a tym samym pobudza naturalną odporność na zachorowanie. Jeśli więc po zaszczepieniu organizm zetknie się z wirusem, wtenczas układ odpornościowy szybko go rozpozna i podejmuje walkę.
W czasach panującej grypy i koronowirusa obok unikania dużych skupisk ludzkich i częstego mycia rąk przede wszystkim powinieneś zadbać o własną odporność. Wzmacniając bowiem system obronny organizmu możesz pokonać nie tylko Sars CoV-2, ale także wiele innych chorób niebezpiecznych dla zdrowia. Dzięki swej „czujności” Twój układ immunologiczny wytwarza ogromną ilość różnorodnych komórek, skutecznie chroniących przed wirusami, bakteriami i innymi patogenami. Nastąpi to jednak tylko wtenczas, gdy zadbasz o zdrowy styl życia: właściwą dietę, regenerujący sen, aktywność fizyczną oraz będziesz unikać stresu, a nawet smogu. Warto też zaszczepić się na grypę i przeciwko pneumokokom, ponieważ atakują drogi oddechowe i narażają na kolejne wirusowe i bakteryjne infekcje.
Wspieraj swoją odporność
Do wzmocnienia odporności konieczna jest właściwa dieta, dzięki której dostarczysz sobie budulca, substancji energetycznych, witamin i mikroelementów. Twojej odporności przysłużą się więc świeże warzywa i owoce, produkty o charakterze probiotycznym – np.: jogurty, kiszonki, kwas chlebowy, prebiotycznym – m.in.: cykoria, szparagi, czosnek, karczochy, cebula, banany, czy też produkty dostarczające przeciwutleniaczy (antyoksydantów) zwalczających tzw. wolne rodniki upośledzające układ odpornościowy, jak: kawa, herbata, kakao, orzechy, oliwa z oliwek, pomidory, granaty, awokado.
Jednocześnie powinieneś unikać nadmiaru cukru i produktów typu fast food, alkoholu, papierosów, narkotyków, a także podjąć walkę z otyłością.
Wypijaj dużo wody, ok. 2,5 litra na dobę, wspieraj organizm witaminami, np. A+E, C, D3 oraz zażywaj m.in. cynk i magnez. Najlepiej jednak w porozumieniu z lekarzem, ponieważ zarówno niedobór, jak i nadmiar może być szkodliwy. Pamiętaj, że przed zakażeniem nie uchronią suplementy i preparaty multiwitaminowe, ponieważ nigdzie nie wykazano, że ich działanie wspomaga odporność.
Każdy z nas musi być świadomy roli własnego układu odpornościowego, ale przede wszystkim o zdrowy styl życia wspomagający odporność powinny zadbać osoby starsze. W grupie ryzyka z deficytem odporności są również osoby chorujące na choroby przewlekłe, np. cukrzycę, nowotwory, zaawansowaną niewydolność krążenia, choroby płuc, wątroby, nerek, osoby z chorobami autoimmunologicznymi i biorcy przeszczepów stosujący leki immunosupresyjne, ale także po zabiegach operacyjnych.