Alergia coraz powszechniejsza w naszym życiu
We współczesnych czasach alergia jest tak powszechna, że śmiało można zawyrokować, że cierpi na nią co trzeci człowiek na świecie. Ocenia się, że jest to dziś zjawisko wręcz epidemiologiczne.
– System odpornościowy niewłaściwie reagujący na obce substancje, powoduje mniej lub bardziej gwałtowne reakcje alergiczne. Nasz układ immunologiczny rozpoznaje zwykle niegroźne alergeny jako niebezpieczne dla zdrowia i przyczynia się do powstania stanu zapalnego w organizmie – tłumaczy lekarz pulmonolog dr n. med. Szymon Dworniczak, kierownik NZOZ Atomed w Centrum Obsługi Medycznej w Chorzowie.
Do rozwoju alergii mogą przyczynić się bardzo różne czynniki, poczynając od pyłków roślin, poprzez roztocza w kurzu, pleśń, metale, produkty spożywcze i chemię gospodarczą, aż po sierść i wydzieliny zwierząt.
– W okresie dojrzewania nasz układ odpornościowy uczy się tolerować antygeny środowiskowe i na nie reagować. Jeśli jednak antygen dotychczas rozpoznawany jako niegroźny dla naszego organizmu, zostanie zmieniony bądź organizm nie nauczy się go tolerować, wówczas coś na co nie byliśmy uczuleni nagle staje się czynnikiem uczulającym – wyjaśnia pulmonolog Szymon Dworniczak.
Zmiany środowiskowe
Pod wpływem zmian środowiskowych lub chemicznych organizm rozpoznaje alergen jako coś obcego i walczy z nim. Jednym z tych mechanizmów jest reakcja alergiczna, które może objawiać się w sposób gwałtowny lub przewlekły, może dotyczyć układu oddechowego, układu pokarmowego, skóry. W efekcie zapadamy na takie choroby, jak: astma alergiczna, kaszel alergiczny, katar sienny, pokrzywka alergiczna, alergie pokarmowe, alergiczne zapalenie zatok, ucha czy spojówek.
W zależności od tego, na co jesteśmy uczuleni, możemy odczuwać różne objawy. Te związane z górnymi drogami oddechowymi, to np.: uciążliwy katar, kichanie, świąd nosa, duszności, ale też łzawienie i pieczenie oczu oraz swędzenie i obrzęk powiek. Przy alergii pokarmowej zwykle występują: bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka. W przypadku alergii kontaktowej, na skórze może pojawić się zaczerwienienie, wypryski, pęcherze, świąd. Możemy też alergię odziedziczyć w genach po rodzicach, w 40 proc. po jednym z nich, a w 70 proc. po obu, jeśli są alergikami.
– Zmiany w naszym otoczeniu powodują, że układ odpornościowy coraz częściej zaczyna być atypowy bądź atopowy, czyli dziwny. Jednym z poważniejszych powodów jest to, że nasze środowisko, a więc to co jemy, pijemy czym oddychamy jest bardzo mocno zmienione – zmodyfikowane przez różne substancje i środki chemiczne. Wpływ na rozwój alergii może mieć też bierne lub czynne palenie tytoniu – przekonuje specjalista.
Innym czynnikiem przez nas nieuświadomionym, a modyfikującym układ odpornościowy jest flora bakteryjna. – W naszym organizmie jest dużo więcej komórek bakteryjnych niż komórek ludzkiego ciała. Nie pozostaje to bez wpływu na nasze życie, począwszy od alergii, poprzez pracę przewodu pokarmowego, występowanie infekcji, aż po kształtowanie naszej osobowości, zachowań, a nawet podejmowanie działań – dodaje pulmonolog.
Flora bakteryjna
Flora bakteryjna modyfikuje nasz organizm także przez produkcję różnego rodzaju substancji chemicznych, a nawet neuroprzekaźników decydujących o zdrowiu psychicznym. Jednocześnie sami możemy zmienić nasz mikrobiom, czyli ogół bakterii żyjących w naszym organizmie, m.in. poprzez sposób odżywiania czy zażywane leki. W ten sposób doprowadzamy do poważnych zmian w układzie immunologicznym, wręcz zmieniamy samych siebie.
Najczęściej boimy się tego, co z nami żyje w symbiozie. Niepotrzebnie. Mikrobiom przewodu pokarmowego chroni przed bakteriami chorobotwórczymi, bakterie mają też wpływ na układ odpornościowy, a te bytujące w jelitach biorą udział w przemianie materii oraz wpływają na naszą psychikę.
Dlatego tworzenie sterylnych warunków do życia, wcale nie musi być korzystne dla organizmu. Jeśli chcemy działać silnie antybakteryjnie bez uzasadnienia i bez powodu, możemy sobie zaszkodzić – narazić na różne choroby, w tym również alergię.
Dla ustalenia jej przyczyn zwykle wykonuje się testy alergiczne. Jeśli objawy pojawiają się sezonowo najlepiej zażywać leki hamujące reakcję uczuleniową. Kiedy jednak alergia nasila się, warto zastosować odczulanie, które polega na podawaniu dawek alergenu w formie szczepionki. W ten sposób układ odpornościowy przyzwyczaja się do obcej substancji i zaprzestaje walki z alergenem.




